terug

EN NU ZELF BROOD BAKKEN.
Voor we zelf brood gaan bakken, moeten we onderscheid kunnen maken uit de verschillende soorten granen en het meel hiervan gemalen. Brood kan gebakken worden van volkorentarwemeel, ongebleekte tarwebloem, een mengsel van volkorentarwemeel en ongebleekte bloem, roggemeel, boekweitmeel, sojabloem, rijstmeel, gerstemeel, havermeel, speltmeel, polenta of maïsmeel.

VOLKOREN-TARWEMEEL.
Is het natuurproduct waar nog alles in zit, zoals de zemelen en de zo waardevolle tarwekiemen. Het graan wordt gemalen op stenen en door de temperatuurcontrole wordt het meel nooit warmer dan 40° C. Bij uitstek geschikt voor een lekker volkorenbrood te bakken.

ONGEBLEEKTE TARWEBLOEM.
Hier zijn de zemelen en de tarwekiemen uitgezeefd. Zeer geschikt voor heerlijk goudgeel wittebrood en voor alle soorten fijn gebak en sausjes. Ook deze bloem is niet chemisch behandeld om een onnatuurlijke witte kleur te krijgen. U proeft, in het brood hiermee gebakken weer de echte, bijna vergeten broodsmaak.

ROGGEMEEL.
Echt iets voor de liefhebber. Het beste roggebrood bakken we met zuurdesem. Met gist is het beter om het half om half te vermengen met ongebleekte bloem of tarwemeel.

SPELTMEEL
Meel gemalen van het oergraan spelt. Het volle graan wordt vermalen. Heel geschikt voor mensen die tarwe niet goed kunnen verdragen. Het heeft overigens dezelfde bakeigenschappen als tarwemeel.

OVERIGE MEELSOORTEN.
Boekweit-, soja-, rijst-, gerste-, haver-, maïsmeel of polenta zijn alleen geschikt om te mengen met de hierboven genoemde meelsoorten. Ze bevatten te weinig gluten (de stof die het brood z'n stevigheid geeft) om er een mooi brood van te bakken.

TEFFMEEL
Een nieuw soort meel dat zelfs gebruikt kan worden bij glutenallergie. Het heeft goede bakeigenschappen en is heel smakelijk en voedzaam.

WELK BROODBLIK?
Het is proefondervindelijk bewezen, dat U het lekkerste, best doorbakken brood krijgt met een ijzeren broodblik. U kunt natuurlijk (als U af en toe maar eens een broodje bakt) best met een cakeblik blijven bakken, maar als U regelmatig zelf Uw brood bakt, is het heel verstandig hiervoor een ijzeren broodblik aan te schaffen. Het is een eenmalige uitgave, U doet er Uw hele leven mee. Gebruik geen bakblik met teflonbekleding, door de hoge temperatuur geeft teflon stoffen af die niet thuis horen in een gezond biologisch brood.

Het onderhoud van een ijzeren bakblik is heel eenvoudig. Probeer het zo min mogelijk af te wassen. Na gebruik het blik met keukenpapier goed schoonvegen. Eventueel het bakblik licht invetten voor u het wegzet. Als U het weer gaat gebruiken goed uitvegen met keukenapier en opnieuw licht invetten.

BAKMACHINE
Volg de aanwijzingen en instructies van de bakmachine. Dit kan nogal verschillen. Ook hier hetzelfde verhaal over het teflon als bij het broodblik.

WELK ZOUT?
Wij geven de voorkeur aan zeezout. Het normale keukenzout is chemisch gebleekt en gezuiverd. Om het fijne strooizout droog te houden zijn er ook nog chemicaliën toegevoegd. Zeezout is een natuurlijk product met de noodzakelijke sporenelementen. Zeezout is wel iets duurder dan gewoon keukenzout, maar heeft U wel eens uitgerekend hoelang U met 1 kg zout doet? Helemaal goed is het gebruik van Himalayazout.

WELKE GIST?
Tegenwoordig is er een hele goede kwaliteit gedroogde gist op de markt. Het grote voordeel van deze gist is dat heel gemakkelijk in gebruik is. U roert de droge gist gewoon door het meel, waarna U verder gewoon het normale recept volgt. Een ander voordeel van deze gist is dat de houdbaarheid zeer lang is, zodat U altijd gist in huis kunt hebben. Verse gist moet altijd eerst opgelost worden. Let er goed op dat de gist nooit in aanraking komt met het zout, anders verliest de gist zijn werking en rijst het brood niet. Dus altijd het laatste het zout toevoegen.

EIEREN.
Voor het bakken van brood nooit eieren gebruiken, want dan wordt het brood droog en kruimelig.

ALGEMEEN RECEPT VOOR HET BAKKEN MET GIST.
Methode 1:
500 gr. meel vermengen met een zakje droge gist of 25 gr. verse gist, 2 theelepels zout en 3 dl. lauw water of melk.
Baktijd circa 3 kwartier bij 210°C.
Verse gist eerst oplossen. Droge gist door het meel roeren. Doe het meel in een flinke kom en giet al roerend de opgeloste gist en de rest van het water bij het meel. Nu even flink kneden, tot U een soepele bal heeft. Nu pas het zout toevoegen. Vervolgens nog even goed kneden, zodat het zout goed vermengd is.
Neem nu het met olie of boter ingevette bakblik, doe het deeg hierin, het bakblik mag maar iets meer dan de helft gevuld zijn, en zet het nu in het midden van de oven. Steek de oven aan op de laagste temperatuur en zet de ovendeur open. Zodra het broodblik volgerezen is, ongeveer 3 kwartier de ovendeur sluiten. De oven nu op 210°C of stand 6 zetten. Baktijd ongeveer 3 kwartier. Om de baktijd precies op to geven is moeilijk, aangezien elke oven anders is.
Het brood is goed als het aan de zijkanten van het broodblik losgelaten heeft. Als we op de bodem kloppen horen we een hol geluid
Voor een mooi bruin korstje: na het bakken als het nog gloeiend heet is bestrijken met een kwastje water.

Methode 2:
Ouderwetse manier met 2 keer laten rijzen; hierdoor krijgt U een iets lager brood dat minder kruimelig is.
Bereid het brood zoals hierboven beschreven. Bedek het met een vochtige doek en laat het op een warm plaatsje 1 uur rijzen. Als het deeg ongeveer 2x zo groot is geworden, kneedt U het nog eens door. Laat het dan nog 1 uur rijzen. Nu kunt U van alles gaan bakken van dit deeg: een gewoon brood in de broodvorm, bolletjes op de bakplaat (eventueel krenten of vruchten hierdoor kneden) of een vloerbrood op de bakplaat.

LAAT UW FANTASIE DE LOOP !!!
Wat kunnen we eraan toevoegen?
Tarwekiemen, extra zemelen, geweekte hele granen, lijnzaad, maanzaad, sesamzaad, komijn, venkel, karwij, anijs, zonnebloempitten, noten, zuidvruchten, honing, graanvlokken, kaas, bananen, appelen, citroenschil, roomboter, kokos, kandijsuiker, kruiden, specerijen, etc. etc.

BROODBAKKEN MET ZUURDESEM.
Al duizenden jaren bakten onze voorouders met zuurdesem, want gist is een uitvinding van de laatste eeuw. Brood gebakken met zuurdesem wordt niet oudbakken, als het 2 weken oud is kunt U het nog goed eten. Zelfs schimmel op zuurdesembrood is volkomen onschadelijk, dit in tegenstelling met schimmel op gistbrood wat gevaarlijk is voor de gezondheid.

ZO MAAKT U ZUURDESEM KLAAR.
Neem een schaaltje en doe hierin 2 eetlepels meel. Voeg hierbij al roerend zoveel water toe dat het een vochtige brei wordt. Neerzetten op een vrij warme plaats en elke ochtend en avond even doorroeren. Als het te droog wordt iets water toevoegen. Na 3 dagen wordt het deeg zuur en begint te rijzen. Nu elke ochtend en avond een volle eetlepel meel en iets water toevoegen en na 3 dagen is de zuurdesem klaar voor gebruik.
Mocht het brood een te zure smaak heb¬ben, dan minder water gebruiken. Als het niet voldoende rijst meer water gebruiken.
De ervaring heeft geleerd dat mislukken praktisch uitgesloten is en U altijd op deze manier een heerlijk brood krijgt.

ZO MAAKT U HET DEEG KLAAR.
Neem 500 gr. volkorenmeel en vermeng dit met de zuurdesem en lauw water tot U een lekker soepel deeg heeft. Nu 10 min. flink kneden tot het niet meer aan de handen plakt. Vervolgens neemt U er een stukje deeg vanaf voor de volgende keer. Strooi 2 theelepels zout over de rest van het deeg en nogmaals goed kneden zodat het zout zich goed kan vermengen. Vervolgens het brooddeeg minstens 6 uur op een warme plaats laten rijzen. Bakken in ongeveer 3 kwartier bij een oven temperatuur van 210°C.

BEWAREN VAN ZUURDESEM.
Het stukje zuurdesem voor de volgende keer kunt U een week in de koelkast bewaren. U moet er rekening mee houden dat U ongeveer 25% zuurdesem nodig heeft voor het nieuwe deeg, dus bij 500 gr. minstens 125 gr. desem.

Eet smakelijk van Uw eigen gebakken brood, een eerlijk, heerlijk brood zonder toevoegingen en broodverbeteraars. U proeft weer de volle smaak van tarwe, U was bijna vergeten hoe zo'n brood smaken kan!

Recepten pagina